Vasectomie

Op Texel is onze huisarts Hans Schuit gespecialiseerd in de sterilisatie van de man. U kunt ook bij hem terecht wanneer u geen patiënt bent bij Huisartsenpraktijk De Kaap.

Bij interesse kunt u contact opnemen met onze praktijk om een afspraak bij Hans Schuit te maken. Tijdens het intakegesprek zal de ingreep verder in detail besproken worden. Ook zal dan gekeken worden of de ingreep gewoon op de praktijk kan plaatsvinden.

Wat is vasectomie?

De mannelijke sterilisatie (vasectomie) is een kleine chirurgische ingreep en moet worden gezien als een definitieve vorm van anticonceptie. Een vasectomie is een goede keuze als je echt zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt. Het is een zeer veilige en betrouwbare methode van geboortebeperking met een laag risico op complicaties.

De vasectomie wordt veilig uitgevoerd op Texel bij ons in de praktijk.

De sterilisatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer dertig minuten. Na het reinigen van het scrotum wordt de huid lokaal verdoofd. Vervolgens maakt de arts een klein sneetje waarna hij de zaadleider vrij prepareert. De arts verwijdert vervolgens een stuk van beide zaadleiders en de uiteinden worden dicht gebrand en afgebonden.

Ten slotte worden de kleine wondjes met hechtingen gesloten.

Je bent niet direct onvruchtbaar na de ingreep. De eerste maanden na de operatie zullen er namelijk nog zaadcellen in het sperma aanwezig zijn.

Daarom is het erg belangrijk om andere vormen van anticonceptie te gebruiken. De zaadcellen zijn meestal na drie maanden en vijftien tot twintig zaadlozingen verdwenen.

Na drie maanden wordt er in Den Helder een spermaonderzoek gedaan om aan te tonen dat absoluut alle zaadcellen zijn verdwenen. Dit onderzoek is van groot belang om te bepalen of de procedure is geslaagd.

En wat u verder nog moet weten…

– De vasectomie is niet van invloed op het mechanisme en het gevoel van ejaculatie.

– De hoeveelheid sperma die vrijkomt tijdens de ejaculatie verandert ook niet.

– Het sperma ziet er hetzelfde uit na een vasectomie.

– Mocht u zich in een later stadium van uw leven bedenken en toch nog een kind willen verwekken, dan bestaat de mogelijkheid om de zaadleider te herstellen. Houdt er echter rekening mee dat de hersteloperatie een dure en complexe ingreep is met weinig kans op succes. De kans dat je weer vruchtbaar wordt is ongeveer 50% en hangt af van de tijd tussen de sterilisatie en de hersteloperatie.